VÅRT KONCEPT är ett koncept utarbetat utefter många års erfarenheter av att finna vattenglädje tillsammans med barn och vuxna.  

Det gäller hela tiden att bygga upp en grund för att kunna gå vidare. Saknas en byggsten faller det oftast på det och man får gå tillbaks och sätta dit den innan man går vidare.

Det ska vara roligt att lära sig vara i vatten och även att lära sig simma. Med lekfullhet, där vi skapar ett rum för nyfikenhet och äventyr byggs självkänslan och självförtroendet upp med säkra steg.

Vi startar upp nya grupper kontinuerligt och försöker uppfylla era önskemål så gott det går.

Vi går 8 ggr i varje kurs och ni erbjuds förtur på plats i nästkommande kurs 2-3 ggr före avslut av pågående kurs.

Nybörjare Småbarnsimskola - Sjöstjärnan Åldersgrupp 3 månader och uppåt 

Detta är startskottet för ett underbart äventyr i vattnet med er baby.

Vår målsättning är att ni tillsammans med ert barn utforskar och samspelar för att få erfarenhet av vattnets fantastiska egenskaper.

Det lugn som en babysimklass utstålar, då Oxyticinet (ett lugn- och ro hormon) flödar, är fantastiskt och ger oss alla en ”boost” av detta välgörande hormon.
Att bada tillsammans med sitt barn är en fantastisk upplevelse för de flesta, när man väl vet hur man ska umgås med barnen i vattnet.

När man går hos oss på småbarnssimskola, lär man sig hur man på ett lugnt och säkert sätt först och främst blir vattenvan för att sedan kunna uppmuntra och stödja sitt barn under inlärning till att så småningom lära sig simma.
Samtidigt som det ska vara mysigt att vara tillsammans i vattnet, lär vi de vuxna att vara sina barns vägledare och instruktörer att på ett säkert, roligt och tryggt sätt skapa rätt förutsättningar.

Något som är viktigare än något annat är att vi tar det i barnets och förälderns takt, utan några krav på varken förälder eller barn att göra något de inte är beredda på. Det är viktigt för oss att kunna vägleda och förklara varför man gör på ett speciellt sätt och inte på ett annat.


Fortsättning Småbarnsimskola - Firren Åldersgrupp 6 månader - 2,5 år

Rörelse Barnen blir nu mer medvetna om vad som sker runt omkring dem och vill upptäcka. De föredrar att vara upprätta vilket gör att ryggövningarna måste ske med finess och uppfinningsrikedom.

Vad kan vi förvänta oss i denna kurs?
Barnet kan börja sparka sig fram självständigt under vattnet och lära sig att själv vända tillbaka till kanten efter ett hopp. Det kan börja hämta luft för att simma längre. I denna åldersfas upptäcker barnet oftast vattnet på egen hand snarare än med vännerna i gruppen. Däremot lär sig många av att iaktta andra i gruppen och vill prova själva också. När barnet är mellan 18-24 månader gammalt kan vi förvänta oss att det självständigt kan komma ner i vattnet, vända tillbaka till kanten och klättra upp igen.

Det är en livräddande övning som också är ett av simskolans främsta mål.Plask & Lek 

För de barn som som behöver lära sig mer om vattenvana, är rädda i vattnet och inte vågar doppa huvudet under vattenytan.  

Kattfisken:
•Tar sig säkert ner från kanten
•Vågar doppa näsan
•Vågar ligga avslappnat på rygg med hjälp
Syfte och mål: Man lär sig bli vattenvan och inte vara rädd i vattnet och man lär sig hur kroppen beter sig  i vattnet. Vi övar stegvis på dessa moment genom lekar och olika övningar.

Grodan:
•Hoppar i från kanten och tar sig tillbaka
•Skuttar fram i vattnet och bubblar samtidigt
•Glider genom en rockring
•Doppar hela huvudet och plockar upp en skatt
Syfte och mål: Att bli ännu mer vattenvan, vi bubblar mycket så att man inte får vatten i näsan eller i halsen. Att våga röra sig i vattnet och bubbla samtidigt för att få in rytmiken redan här. Att glida fram i vattnet och våga sträcka ut kroppen och göra sig lång. 

Simskola 

För att vara med i simskolan är förkunskapen viktig. Innan man börjar i simskola så ska man klara av de kriterier Kattfisken och Grodan har.
Första simsättet är ofta bröst-Crawl eftersom det kommer mest naturligt för mindre barn och är lättast att koordinera. Vi följer alla steg för att grunderna ska finnas där.  

Sköldpaddan (Förkunskap: Kattfisken och Grodan)
•Ligger på rygg, flyter i 5 sekunder och vänder sig om över sin egen axel med en stor arm över (första simtaget till crawl)
•Tar sig sig fram 5m på rygg med öronen i vattnet (med eller utan flytkorv)
•Tar sig fram med ansiktet ner i vattnet (med eller utan platta) 
Syfte och mål:  Återigen arbetar vi med vattenvana och att lära sig de första grunderna i crawl och ryggsim (grodsim eller crawl). Dessutom ska man kunna rotera från rygg till mage och mage till rygg.   

Delfinen (Förkunskap: Kattfisken, Grodan och Sköldpaddan)
•Simmar 5 meter på mage eller rygg
•Hoppar från kanten och tar sig tillbaka på djupt vatten
Syfte och mål: Att kunna ta sig fram självständigt och effektivt i vattnet antingen på mage eller rygg.   

Bamse eller Hajen (Förkunskap: Kattfisken, Grodan, Sköldpaddan och Delfinen)
•Simmar 10 meter på mage 
•Simmar 10 meter på rygg 
•Dyker från kanten och ta sig tillbaka på djupt vatten
Syfte och mål: Att kunna de olika stegen och ta sig fram i vattnet både på mage och på rygg bekvämt och effektivt.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nullam porttitor augue a turpis porttitor maximus. Nulla luctus elementum felis, sit amet condimentum lectus rutrum eget.